Novi Put Autor  Apr 18, 2012

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST I MEDIJE

Udruženje „Novi put“ iz Mostara, duboko je zabrinuto činjenicom da su u zadnje vrijeme dvije mlade žene ubijene u BiH, kao direktna posljedica nasilja u porodici.

 

Ovakve uznemirujuće informacije moraju odmah upaliti „crveno svjetlo“ u svim institucijama pravne države i društva, koje se bave zaštitom sigurnosti i prava žena.

Ukoliko se nešto hitno ne poduzme samo je pitanje vremena kada će se ovakvi najteži zločini prema ženama ponoviti, jer svi relevatni pokazatelji govore da je stepen nasilja puno veći od onoga što se zvanično zna.

Zbog straha, predrasuda i patrijarhalnog karaktera našeg društva, mnogi nasilnici nikada se ne suoče sa pravdom, a što je apsolutno – neprihvatljivo i svjedoci smo -vrlo opasno.

Sudeći prema okrutnosti izvršenih krivičnih djela, može se zaključiti kako je problem nasilja u porodici u našoj zemlji, godinama zanemarivan ili na pogrešan način tretiran.

Ovim putem Udruženje „Novi put“ još jednom podsjeća da je otvorilo posebnu telefonsku liniju

(060 318 77 80) za sve žrtve nasilja u porodici i želi ohrabiti žene da se javi i prijave nasilnike, kako bi se najteže posljedice na vrijeme spriječile ili onemogućile.

Linija za pomoć je otvorena svakog dana od 08 do 18 sati.

„Ne živite u strahu i patnji – obratite se nama i spriječite najgore posljedice!“

 

Mostar, 18.04.2012

Novi Put

Association “New Road”

Povezani članci (by tag)

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“ osnovale su žene koje imaju dugogodišnje iskustvo na prevenciji trgovine ljudima, djecije pornografije i nasilja nad ženama u BIH.
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top