Novi Put

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV PRISILNOG RADA DJECE

12. juna se obilježava Svjetski dan borbe protiv prisilnog rada djece.


Udruzenje "Novi put"/Association "Novi put", u saradnji sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING ring.ba, realizuje projekat podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini pod sloganom „STOP trgovini djecom“.
Ovaj projekat Vijeća Evrope pod nazivom „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima“ se provodi uz podršku zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

2021. godina je proglašena Međunarodnom godinom za eliminaciju prisilnog rada djece. Međunarodna organizacija rada (MOR) definiše prisilni rad djece kao posao koji djeci oduzima djetinjstvo, potencijal i dostojanstvo, a koji šteti njihovom fizičkom i mentalnom razvoju. Odnosi se na rad koji je mentalno, fizički, socijalno ili moralno opasan i štetan za djecu i / ili ometa njihovo školovanje.

Prema podacima izvještaja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o trgovini ljudima za 2020. godinu, polovina identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini su bila djeca – 24 djevojčice i 7 dječaka – polovina je bila prinuđena na prosjačenje, dok je četvrtina (25%) bila seksualno eksploatisana. Djecom se trgovalo u Bosni i Hercegovini, u regionu, u Evropskoj uniji i susjednim zemljama.
Novi Put

Association “New Road”

Više iz kategorije: « Prevencija i edukacija
Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top