Media Gender Portrayal-BA

Fotografija žene u medijskom prostoru

Fotografija vrijedi više od hiljadu riječi. U novinarstvu je presudna kvaliteta fotografije koja se nalazi u središtu teksta. Ljudi su prije svega, vizualna bića koja reagiraju na estetiku određenog objekta. Objektivizacija ženskog izgleda je postala sveprisutna pojava u medijskom i reklamnom prostoru. Žene su postale ranjiva grupa zbog konteksta objavljene fotografije iz dva razloga.

Sloboda izražavanja da, uvrede i mizoginija ne!

Organizacije civilnog društva, kao i aktivisti i aktivistkinje, koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava žena, a bore se protiv diskiminacije i govora mržnje, najoštrije osuđuju neprimjeren i mizogin jezik izražen u kolumni autora Gorana Dakića, pod naslovom „Vakcina protiv bezobrazluka“, objavljene na portalu mojabanjaluka.info.

ŽENE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Nedavna istraživanja[1] opet su pokazala da su žene vladarice društvenih mreža. Naime, žene češće, ali i na različite načine, koriste društvene mreže. 76% korisnika Facebooka su žene, a čak smo i u maloj prednosti na Twitteru. Korisnici Pinteresta su uglavnom žene (33%) u odnosu na 8% muškaraca. S druge strane, zabrinjava podatak da žene manje koriste LinkedIn koji je još…

Preporuke za medijsko izvještavanje o ženama

Novinarska etika je vrlo važna za izvještavanje u štampanim, elektronskim i online medijima. Novinarske smjernice i upute pomažu novinarima da njihovo izvještavanje bude tačno, istinito, provjereno iz nekoliko izvora i da ne sadrži nikakav oblik diskriminacije i pristranosti.

KAKO JE PRIKAZANA ŽENA U BOSANSKOHERCEGOVAČKIM MEDIJIMA

Žena će rijetko biti na naslovnici dnevnih tiskovina i rijetko će žena i teme o ženama biti u središtu glavnih vijesti na najčitanijim portalima. Tekstovi o ženama su najviše zastupljeni u rubrikama koje se posebno bave ženskom njegom i ljepotom, savjetima o modi i uljepšavanju. Tu se nalaze fotografije uljepšanih verzija koje promoviraju idealnu žensku ljepotu. Prema analizi pod nazivom…

Žene u politici

Prema podacima Agencije za statistiku, u Bosni i Hercegovini[1] je na zadnjem popisu stanovništva 2013. godine bilo 50.9% žena i 49.1% muškaraca. Prema rezultatima izbora iz 2014. godine, na izborima je izabrano 9% žena u parlamente i skupština , što je ispod europskog prosjeka koji iznosi od 22 do 25%.

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top