Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Nadiru Škaljić Mingasson

Nadira Škaljić Mingasson je aktivistica i osnivačica Udruženja „Udružene“.

Stekla je dugogodišnje iskustvo u modnoj industriji u Francuskoj i radila je s brojnim poznatim kreatorima kao što su Agnes B., Bonpoint, Antoine & Lilly.

“Udružene” je osnovala 2012. godine, kako bi moderni dizajn spojila sa tradicionalnim vještinama pletenja u Bosni i Hercegovini, a ujedno omogućila i finansijsku nezavisnost žena pletilja.

Nadira okuplja i povezuje žene iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi one svojim rukama zaradile spostveni novac, i zahvaljujući njoj oko 15 žena iz Rudog ima mogućnost da pletu te da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište. Osim toga, zahvaljujući Nadiri i njenom timu, preko 400 žena u Bosni i Hercegovini se bavi kućnom radinošću i tako jačaju kućni budžet, a nekima od njih su to jedina primanja.

Za Nadiru, koja je i sama morala napustiti svoju domovinu zbog ratnih dešavanja devedesetih godina, pletenje ima i simbolično značenje ponovnog spajanja i stvaranja novih veza.


Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top