Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Jovanku Sabljić

Jovanka Sabljić je do sada ostvarila mnoge uspjehe u poslovanju i privredi, društvenim i pravnim poslovima, politici i upravi, nauci i zdravstvu te društvenom aktivizmu. Rođena je 1982. u Drvaru, gdje i sada živi. Magistrica je ekonomije te posjeduje mnogobrojne certifikate za uspješne edukacije.

Zaposlena je kao stručna savjetnica za razvojne projekte u Ministarstvu privrede Kantona 10, gdje uspješno provodi i upravlja raznim projektima, među kojima su: projekat Evropske unije „Mineralna ležišta od javnog značaja u BiH“ i „Osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini“.

Urednica je i jedna od autorica priručnika „Preduzetništvo za žene sa područja očuvanja kulturne baštine i turizma“.

Jovanka je posebno ponosna na učešću u projektu “Analiza ploda drenjine” sa uzorcima iz Drvara, koja je dala nutritivne vrijednosti ploda drena, a rad je objavljen u Američkom časpisu “Nutritive composition and functionality of wild cherry fruit- Journal of Food Processing and Preservation”. Osnivačica je međunarodnog Udruženja „Budi zdrav ko dren“, u okviru kojeg je uspostavila izložbeni prostor u Drvaru kao inovativan način promocije autohtonih proizvoda zajedno sa svojom mamom, osposobila online rad i poslovanje Udruženja, uspostavila web shop putem kojeg se vrši prodaja proizvoda od drena, kao što si sirup od drenjina, rakija i liker od drenjina, kao i mućeni pekmez od drenja. Udruženje „Budi zdrav ko dren“ zajedno sa Jovankom i u saradnji sa lokalnom zajednicom i Ministarstvom poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane BiH je uspjelo zaštiti oznaku porijekla mućenog pekmeza od drenjina.

Jovanka je i sama postala zaštitno lice brenda „Budi zdrav ko dren“ širom EU i USA. Bila je projekt menadžer na EU projektu “KATANA CROWDFUNDING CAMPAING”–Horizon 2020, kroz koji je provedena prva uspješna crowdfunding kampanja u Bosni i Hercegovini s fokusom na hranu, sa osiguranim sredstvima od 10.000 KM.

Bivša je reprezentativka i prvakinja u taekwando-u te instruktorica aerobika.Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top