Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Uspješne bh. žene - Predstavljamo vam Mirjanu Orašanin

Mirjana Orašanin je liderka, poduzetnica i aktivistkinja.

Rođena je u Sarajevu 1973. godine gdje je završila osnovnu i Srednju ekonomsku školu. Trenutno živi i radi u Bijeljini.

Stekla je zvanje doktorice ekonomskih nauka na Univerzitetu Singidunum Beograd. Također je i diplomirala na Univerzitetu u Sieni, Italija i stekla zvanje nastavnice talijanskog jezika. Angažovana je na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini kao profesor doktor. Također je i ovlašteni računovođa, ovlašteni revizor kao i sudski tumač za talijanski jezik.

Objavila je veći broj naučnih radova, monografiju "Globalizacija i deregulacija, uzroci povećanog pranja novca, transfernih cijena i utanjene kapitalizacije“, kao i knjigu „Usavršite svoju finansijsku i digitalnu pismenost“. Koautor je u aktuelnom naučnom radu "Kako riješiti dileme građana, štedjeti ili investirati".

Vlasnica je privatne kompanije „Olimp-Prom“ i Olimp Group“ sa sjedištem u Bijeljini, koja uspješno posluje već 20 godina i danas zapošljava 32 radnika i radnica. Mirjana je također i aktivna kao samostalna odbornica u Skupštini grada Bijeljina.

Dobitnica je nagrade „Company Wall“ koja pruža informacije o ocjeni kreditne sposobnosti i finansijske analize pravnih lica.

Mirjana je aktivna članica, i dolazeća predsjednica „Rotari“ kluba Bijeljina, u sklopu kojeg je inicirala i provela mnoge značajne, humanitarne i društveno odgovorne aktivnosti.

Javno zagovara borbu protiv korupcije te putem medija podiže svijest o položaju žena u Bosni i Hercegovini. Pažnju medija je posebno iskoristila za podizanje svijesti o položaju žena u Bosni i Hercegovini, ukazujući da je, iako brojnija i obrazovanija, ženska populacija u većem procentu nezaposlena, da zarađuje manje od muških kolega i da manje učestvuje u procesu odlučivanja.

U sklopu svog rada u Skupštini pokrenula je više inicijativa sa ciljem pružanja pomoći zdravstveno i materijalno ugroženim kategorijama društva, koje su usvojene i čeka se na njihovu realizaciju.


Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[1] putem nevladine organizacije WACC[2] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da vam ovdje predstavimo jednu od devet finalistica, žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

 

[1] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[2] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top