Novi Put Autor  Jan 29, 2015

NEWSPAPERS - OSLOBOĐENJE

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježen širom BiH: Veliki dio žrtava ostaje neotkriven i neregistrovan


Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu u saradnji sa Asocijacijom XY obilježilo 18. oktobar - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, prenosi Anadolija.

Tim povodom na Trgu djece Sarajeva aktivisti Asocijacije XY dijelili su promotivni materijal i letke kako bi ukazali na problem trgovine ljudima, a posebno problem organizovanog prosjačenja sa djecom.

Kada je riječ o trgovini ljudima, Bosna i Hercegovina od 1999. godine organizovano i struktuirano prati ovaj problem i radi na njegovom suzbijanju, a dosadašnji podaci pokazuju da je trgovina ljudima i dalje prisutna.

"Nekad je to bilo u svrhu seksualne ekspolatacije, a danas imamo nove pojavne oblike. U zadnjih pet godina stagniramo kada je riječ o podacima i broju žrtava međutim ne možemo suditi o tome na osnovu brojki. Veliki dio žrtava tog fenomena ostaje neotkriven i neregistrovan", kazao je Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu sigurnosti BiH.

On je također, dodao kako je poseban fenomen ovog socijalnog problema - organizovano prosjačenje sa djecom na ulicama bh. gradova gdje su ona eksploatisana i prinuđena da na račun pojedinaca ili grupa prikupljaju novac.

"Cilj je kazati građanima kako pomaganjem toj djeci novcem ne pomažu njima već time podržavaju kriminal na našim ulicama. Ukoliko zaista žele da im pomognu mogu to uraditi na druge načine. Trgovina ljudima je kriminal. I prisiljavanje djece na prosjačenje je kriminal. Međutim bh. građani na to još uvijek gledaju kao na problem socijalne kategorije ili kulturološki problem nekih manjih zajednica, a ne kao kriminal", kazao je Rizvo.

Prema njegovim riječima, trgovina ljudima je globalni i kompleksni problem stoga građani moraju biti upoznati sa njegovim segmentima.

Nevladina organizacija Asocijacija XY proteklih šest godina aktivno obilježava 18. oktobar podizanjem svijesti o  problemu trgovine ljudima.

"Kroz promotivne filmove i sesije sa učenicima srednjih škola Kantona Sarajevo, a danas sa dijeljenjem promotivnih materijala radimo na podzanju svijesti. Sa druge strane, profesionalni stručnjaci koji su uključeni u naš rad i drugi saradnici rade na osvještavanju i učenju o tome kako primjenjivati protokole o pružanju zaštite ljudima koji su bili žrtve trgovine ljudima", kazao je Dženan Karić, službenik za odnose s javnošću i komunikacije Asocijacije XY.

Učenici brojnih sarajevskih srednjih škola i aktivistvi asocijacije XY na Trgu djece Sarajeva dijelili su letke te upriličili interaktivne razgovore sa građanima kako bi ih što više upoznali sa problemima trgovine ljudima.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima danas je pored Sarajeva obilježen i u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine gje su se također dijeliti promotivni materijali.

Tako je Udruženje "Nova generacija" na Trgu Krajine, u Banja Luci, distribuiralo promotivne materijele i informacije u povodu obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Isto je činilo Udruženje "Novi put" na Španskom trgu i širom grada Mostara, kao i Udruženje "Zemlja djece" kod zgrade Sodaso na Slatini i šetalištu Korzo u Tuzli.

www.oslobodjenje.ba

Označeno
Novi Put

Association “New Road”

Povezani članci (by tag)

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top